De Brusselse politie heeft woensdag een huisjesmelker opgepakt die in een woning in de Lakenstraat matrassen verhuurde aan 150 euro per week. De 35-jarige huisjesmelker was bovendien niet de eigenaar van de woning en had die ook niet gehuurd. In het pand trof de politie negen illegalen aan waarvan er slechts één een verklaring wilde afleggen. Dat meldt het Brusselse parket.

De Brusselse politie was een onderzoek begonnen omdat er in de buurt geklaagd werd over de hinder die de bewoners van het huis veroorzaakten. Speurwerk leerde dat het bewuste pand eigendom was van een bedrijf uit Heers maar dat die het nooit verhuurd had. Gas- en elektriciteitsmaatschappij Sibelga meldde dat er geen leveringscontract was voor het gebouw maar dat er wel elektriciteit werd verbruikt.

Woensdag viel de politie binnen in het pand en trof er naast de verdachte ook negen illegalen aan die er in mensonwaardige omstandigheden verbleven. De kelder en het gelijkvloers waren in uitermate slechte staat en op de verdiepingen was het een vuilnishoop. In verschillende kamers lagen matrassen op de grond verspreid en de elektriciteitskabels hingen uit de muur.

Slechts één illegaal wenste een verklaring af te leggen en zei dat hij 150 euro per week betaalde voor een matras. Hij moest bovendien ook merkkleding gaan stelen voor de huisjesmelker. De andere slachtoffers waren te bang om te spreken.

Vier van de illegalen kregen het bevel het grondgebied te verlaten. De verdachte, de 35-jarige Mohamed T. werd meegenomen voor ondervraging en nadien vrijgelaten.