Een Brit die illegaal een kasteel heeft gebouwd, moet het bouwwerk binnen een jaar afbreken en het terrein terugbrengen in de originele staat. Dat heeft een rechtbank beslist. De man, Robert Fidler, bouwde het kasteel stiekem in Salfords, 65 kilometer ten zuiden van Londen. Hij woont er bijna vijf jaar.

Het kasteel, compleet met kanonnen en verdedigingswallen, werd in 2002 gebouwd. Fidler woont er sindsdien samen met zijn vrouw en kind. Om er voor te zorgen dat het kasteel niet werd ontdekt, plaatste hij hooibalen om zijn droomhuis heen.

Stedenbouwkundige van de gemeente Reigate en Banstead Borough, Mike Miller, zei dat de gemeenteraad tevreden is met de uitspraak. Volgens Miller is het een rechtvaardiging voor het besluit om Fidler voor het gerecht te dagen. 'Het was een flagrante poging de gemeente om de tuin te leiden en de stedenbouwkundige plannen te omzeilen', aldus Miller.

Teleurgesteld

De advocaat van Fidler was enorm teleurgesteld over de uitspraak. 'Meneer Fidler en zijn familie woonden meer dan vijf jaar in hun huis. De stedenbouwkundige wetgeving zegt dat iemand die meer dan vier jaar in een substantieel afgebouwd huis woont, beschermd is tegen het neerhalen van het huis.'

Volgens de advocaat hadden inwoners van het dorp geen last van het huis. De advocaat besloot dan ook om in hoger beroep te gaan. Mogelijk wordt er zelfs beroep aangetekend bij het Europese hof als het Engelse hof het hoger beroep afwijst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig