Een groep anti-kernwapenactivisten is er zondag in geslaagd binnen te dringen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in het Limburgse Peer. De activisten, een groep trainers in geweldloze actietechnieken, wilden aanklagen dat de basis wordt gebruikt om piloten te trainen voor het inzetten van Amerikaanse kernwapens voor bombardementen.

"We willen de soldaten op de basis een andere visie aanbieden voor het oplossen van conflicten, namelijk met trainingen in geweldloos handelen en burgerlijke ongehoorzaamheid", aldus activiste An Maeyens.

De Bomspotters wilden met hun actie de Belgische regering aansporen om het voortouw te nemen en van 2010 het jaar van de nucleaire ontwapening te maken. Dit jaar bespreken de VS hun nucleaire strategie en bepalen ze waar welke kernwapens ontplooid zullen worden. In mei worden op de NPT Review Conference in New York afspraken gemaakt voor de verdere uitvoering van het Non-Proliferatieverdrag (NPT), het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan en waarin kernwapenstaten beloven te ontwapenen. En ook de Navo bespreekt in 2010 haar strategie voor het volgende decennium.

Op 3 april is het internationale dag tegen kernwapens en dan zullen bij alle Europese kernwapenbasissen gerichte en massale acties plaatsvinden, kondigen de Bomspotters nog aan. Ook de militaire basis van Kleine Brogel krijgt dan opnieuw bezoek, luidt het.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in