Zijn bomimplantaten nieuwe gevaar?
De introductie van de bodyscan dwingt terreurgroepen tot nieuwe stappen Foto: epa
De Britse veiligheidsdiensten bereiden zich voor op een nieuw soort terreuraanslagen, waarbij zelfmoordterroristen explosieven laten inplanten in hun lichaam. Dat zou de Britse veiligheidsdienst MI5 ontdekt hebben, meldt de Mail on Sunday. De terroristen zouden zo de bodyscans willen omzeilen.

In het verleden pleegden zelfmoordterroristen aanvallen door bommen in tassen, schoenen of kledij te verstoppen. Maar de MI5 zou nu bewijs hebben dat Al-Qaeda een stap verder wil gaan door de explosieven chirurgisch in te planten, aldus de Mail on Sunday.

Op Kerstdag vorig jaar probeerde een Brit van Nigeriaanse afkomst nog een aanslag te plegen op een vlucht naar Detroit. Daarop werden zogenaamde bodyscanners geïntroduceerd op luchthavens. Die toestellen kunnen ook onder kledij kijken. 

Volgens de bronnen van de Mail on Sunday zou het explosief PETN worden ingeplant in plastic omhulsels, waarop de wonde gehecht wordt en de tijd krijgt om te genezen. De terroristen zouden de springstof tot ontploffing kunnen brengen door een andere stof, TATP, te injecteren.

Dezelfde stoffen werden gebruikt bij de mislukte aanslag met Kerstmis, en bij mislukte aanslagen door de zogenaamde 'shoe bomber' Richard Reid in 2001 en door een Somalische man in november vorig jaar.