De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia krijgt volgens sommige bronnen concurrentie voor de overname van het Duitse hoogspanningsnet van de Zweedse groep Vattenfall, schrijft De Tijd zaterdag. Een consortium bestaande uit Goldman Sachs, Deutsche Bank en Allianz, dat aanvankelijk 500 miljoen euro had geboden voor het net van Vattenfall maar werd teruggefloten, zou nu zijn bod hebben verhoogd tot 800 miljoen euro. Dat zou naar verluidt meer zijn dan het bod van Elia.

De Duitse energiereus E.ON verkocht in november zijn Duitse net aan de Nederlandse netbeheerder TenneT voor 1,1 miljard euro en dat net is niet groter dan dat van Vattenfall.

Vattenfall voert met het consortium rond Elia wel exclusieve gesprekken over de verkoop van zijn net. Maar hoelang die exclusiviteit loopt, is niet bekend.

Wie de partner van Elia is, is niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een gespecialiseerd financieel fonds. Elia zou wel het grootste belang voor zijn rekening nemen en bereidt daarvoor een kapitaalverhoging voor van 300 tot 500 miljoen euro.

De beursoperatie wordt mogelijk groter als de Franse energiereus GDF Suez zijn belang van 24,35 procent in Elia via een publieke plaatsing verkoopt. Tegen de huidige beurskapitalisatie is dat belang 320 miljoen euro waard. Mogelijk brengt de raad van bestuur van Elia op 10 februari meer duidelijkheid.