Sneeuw hindert verkeer
Foto: pdw
BRUSSEL - Het heeft vanmorgen opnieuw gesneeuwd en dat veroorzaakte gladde wegen. In Vlaanderen was het vooral op secundaire wegen gevaarlijk glad, al waren ook heel wat snelwegen moeilijk berijdbaar. In Wallonië raakten honderden vrachtwagenchauffeurs vrijdagnacht ingesneeuwd.

In Vlaanderen zijn  verschillende ongevallen gemeld, verschillende op- en afritten waren afgesloten. Op de E40 tussen Leuven en Brussel was het vanmorgen zeer moeilijk rijden. Ook op de Brusselse Ring en op de E19 en de A12 tussen Brussel en Antwerpen en op de E314 tussen Leuven en Genk werden problemen gemeld.

De strooidiensten zijn de hele nacht in de weer geweest, maar doordat er vanmorgen vroeg nieuwe sneeuw viel, raakten veel wegen opnieuw ondergesneeuwd. 'Op sommige plaatsen zijn de strooidiensten al drie of vier keer uitgerukt', aldus de dienst Wegen en Verkeer.

Openbaar vervoer

De Lijn had enkele problemen met bussen in de provincies Limburg en Vlaams Brabant. In Limburg rijden de bussen verspreid over de hele provincie met een vertraging van zo'n 10 minuten. In Voeren moest een stuk van lijn 29 geschrapt worden omdat de bussen een helling niet op raakten. In Vlaams-Brabant waren er bij De Lijn vooral vertragingen in de driehoek Mechelen-Leuven-Grimbergen. Daar zijn vertragingen tot een half uur mogelijk.

In Brussel zijn er enkele problemen op het busnetwerk van de MIVB. De metro's en trams rijden normaal.

Op de luchthaven van Zaventem vertrokken alle vluchten vanmorgen met vertraging omdat de toestellen ijsvrij moeten gemaakt worden. Acht inkomende vluchten zijn omgeleid naar andere luchthavens, omdat een start- en een landingsbaan sneeuwvrij moesten gemaakt worden. Rond 10 uur verliep het vliegverkeer weer nagenoeg normaal.

Honderden vrachtwagens geblokkeerd

In Wallonië ligt  25 tot 35 centimeter sneeuw op de E25 tussen Houffalize en Bastenaken. Veel vrachtwagens raakten de helling richting Luik niet op, de chauffeurs moesten de nacht in hun voertuig doorbrengen. Er raakten ook heel wat personenwagens geblokkeerd, maar de laatste files losten rond 3 uur vannacht op en alle wagens konden verderrijden.

Vrachtwagens kregen het verbod om nog te rijden. Zij moesten blijven staan op de pechstrook en op snelwegparkings. Zaterdagmorgen stonden er nog steeds drie- tot vierhonderd vrachtwagens langs de weg, over een afstand van 30 kilometer. 

VAB verwacht vandaag veel verkeer richting de Ardennen, omdat heel wat skipistes er dit weekend open zijn. De automobilistenorganisatie adviseert om toch uiterst voorzichtig te zijn en best niet onvoorbereid naar de Ardennen te vertrekken. 'Naast winterbanden, kunnen ook sneeuwkettingen je helpen veilig doorheen de sneeuw te geraken', adviseert Marc Van Damme van VAB. 'Rij in ieder geval erg voorzichtig en anticiperend en vermijd plotse en bruuske manoeuvres.'

Vooruitzichten

In de loop van de voormiddag zou het in Vlaanderen stoppen met sneeuwen, na de middag kan de zon zelfs te voorschijn komen. Het blijft koud met temperaturen net boven het vriespunt. Vanavond en vannacht gaat het ook in Vlaanderen weer vriezen en kan er een lokale sneeuwbui vallen.

In Wallonië kan het wel nog sneeuwen. In de Ardennen blijft het vriezen en blijft de sneeuw dus liggen.