BRUSSEL - Een rusthuis uit Opwijk overweegt om zijn dementerende bejaarden een polsband met chip om te binden, die het personeel moet waarschuwen als de oudjes het rusthuis verlaten. Het zou het derde bewakingssysteem zijn dat in België wordt verkocht, zegt producent Daza.

Ter vergelijking, in Nederland gingen er vorig jaar nog 16.000 over de toonbank. Dat schrijft De Morgen zaterdag.

Volgens de cel vermiste personen van de federale politie lopen deze ontsnappingen vaak fataal af. "Wij begrijpen niet waarom de zorgcentra hun uit- en ingangen niet beter beveiligen", zegt commissaris Alain Remue.

In het rusthuis, De Oase, is ook een buurtcafé en een sociaal restaurant gevestigd, dus er gaat voortdurend bezoek het gebouw binnen- en buiten. "De receptioniste kan dat onmogelijk 24 per dag in de gaten houden, ook al omdat de patiënten in dagelijkse kledij niet opvallen tussen de bezoekers", vervolgt Robijns. Daarom overwegen we de installatie van een systeem met chip, dat ons waarschuwt als een van onze kwetsbare bejaarden de Oase verlaat."

Daarbij maakt de enkel- of polsband contact met een mat bij de uitgang van het rusthuis, als een bewoner daar passeert. Daarop kan de deur automatisch afsluiten, of wordt de receptioniste gealarmeerd. "Heel veel bejaardentehuizen spelen wel met het idee om een systeem te installeren", zegt Elke Vestiau van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. "Maar het prijskaartje blijkt een grote drempel te zijn."