Het kredietratingagentschap Moody heeft de nieuwe Portugese begroting sceptisch onthaald. De financiële vertrouwenscrisis in Griekenland dreigt naar Portugal over te slaan.

De socialistische regering van premier José Socrates wil in het begrotingsontwerp voor dit jaar het tekort terugdringen tot 8,3 procent van het bbp, één procentpunt minder dan het tekort van 9,3 procent in 2009.

"Een geringe daling dit jaar wil zeggen dat ambitieuze ingrepen nodig zijn tussen 2011 en 2013", zegt kredietrater Moody’s in een communiqué. In 2013 wil de regering het tekort onder de 3 procent brengen.

De andere agentschappen, Standard and Poors en Fitch, geven aan dat ze de inhoud willen afwachten van het besparingsplan dat Portugal aan de EU zal overmaken, alvorens een evaluatie te maken.

De drie belangrijkste ratingagentschappen hebben eerder al gedreigd de notering van de schuldwaardigheid van Portugal te verlagen indien de regering niet met een geloofwaardig besparingsplan op de proppen komt. Sindsdien kwamen de Portugese obligatiemarkten onder druk en probeert de Portugese overheid op alle mogelijke wijze het vertrouwen te herstellen.

Eerder gebeurde al hetzelfde met Griekenland, waardoor dat land financieel nog meer in de problemen verkeert.