Minister van Pensioenen Michel Daerden is klaar met zijn groenboek over de pensioenen. Dat heeft hij vandaag in de Kamer aangekondigd. De PS'er kreeg er echter felle kritiek over het uitblijven van de aangekondigde hervormingen, zowel van de oppositie als de meerderheid.

De minister van Pensioenen kondigde aan dat zijn groenboek over de toekomst van de pensioenen klaar is en nu wordt vertaald. Het werk wordt op 10 februari voorgelegd aan de bevoegde taskforce, die tot eind februari de tijd krijgt om opmerkingen te formuleren. Nadien verhuist het dossier naar de regering en het parlement. Daerden wil ook de bevolking consulteren over het plan. Alles dient tegen de zomer rond te zijn, luidde het.

Volgens de Vlaamse oppositie komen er geen hervormingen meer. 'U bent de perfecte emanatie van de regering: u zit op een zwaar dossier, maar het wordt niet opgelost. Dat is typerend voor alle zware dossiers van deze regering', stelde Jan Jambon (N-VA).

De felste kritiek kwam echter uit de rangen van de meerderheid. Open Vld'ster Maggie De Block hekelde de gang van zaken. 'Ons geduld is op. U hebt een zware verantwoordelijkheid in deze regering. U hebt een zware portefeuille in deze regering. Er moeten maatregelen komen. Men zou van een socialistisch minister toch op zijn minst mogen verwachten dat hij begaan is met een derde van de mensen met een pensioen die elke maand flirten met de armoedegrens. Mijnheer de minister, schiet in gang. Maak boekjes zoveel u wil, maar schiet in gang', aldus De Block.