Het gebruik van geneesmiddelen, vooral van pijnstillers, neemt de laatste jaren toe. Dat zegt sp.a-Kamerlid en apothekeres Maya Detiège. Zij is ook ongerust over de steeds grotere dosissen die de sector op de markt brengt.

Detiège wijst erop dat de vorige regering met de geneesmiddelenindustrie een mechanisme had uitgewerkt dat ervoor zorgde dat de uitgaven slechts met 1 procent per jaar stegen. De voorbije twee jaar bedroeg de stijging 6 en 7 procent.

Het sp.a-Kamerlid is vooral ongerust over de toename van het gebruik van pijnstillers. Sinds 2006 gaat het om een stijging van 15 procent. Vorig jaar kochten de Belgen elke dag 600.000 pijnstillers, waarmee ons land tot de wereldtop behoort.

De meeste pijnstillers zijn - vooral voor oudere mensen - echter schadelijk voor lever, maag en nieren. "Net in deze leeftijdsgroep zien we dat er massaal naar zulke middelen wordt gegrepen", zegt Detiège.

In dat verband wijst de sp.a’ster de farmaceutisch sector met de vinger. De industrie maakt volgens haar enorm veel reclame voor pijnstillers en brengt ook steeds meer hogere dosissen op de markt. "Het gaat hier niet om een noodzakelijke verbetering, maar zuiver om een poging om de winsten op te drijven. Deze vorm van reclame is natuurlijk onaanvaardbaar", luidt het.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig