Griekse rente piekt boven zeven procent
Foto: ap
De Griekse obligatiemarkt staat voor de tweede dag op rij extreem zwaar onder druk. Er gaan geruchten over mogelijke Europese steunmaatregelen.

De obligatiekoersen namen woensdag al een duik nadat de Financial Times had geschreven dat Athene bij China aangeklopt had voor financiële steun. Beleggers raakten daardoor het vertrouwen in Grieks staatspapier volledig kwijt en dumpten het.

Door de crash van het Grieks waardepapier blijft de rente fors stijgen. Volgens de marktlogica moet het land immers meer rente bieden indien het nog beleggers wil overtuigen. Woensdagnamiddag brak de rente op de Griekse 10-jarige obligaties voor de eerste maal sinds de intrede in de eurozone door de 7 procent.

Rond 16 uur nam het rendement toe tot 7,126 procent tegenover 6,706 procent woensdagnamiddag. Het verschil met de referentiële 10-jarige Duitse bund bereikt bijna 400 basispunten, eveneens een record sinds Griekenlands intrede in de eurozone in 2001.

Griekenland is de zwakste schakel van de eurozone, met een staatsschuld die 113 procent bedraagt van het bbp. De regering wil het begrotingstekort dit jaar terugbrengen tot -8,7 procent van het bbp, tegenover -12,7 procent in 2009.

Premier

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft donderdag in Davos de speculatieve aanvallen aangeklaagd waarvan zijn land het slachtoffer werd. Hij bestempelde die als “aanvallen tegen de eurozone".

De Griekse regeringsleider kwam ook terug op de berichten dat Griekenland zou gevraagd hebben aan China om staatsobligaties te kopen om de ernstige financiële moeilijkheden te kunnen tegengaan. "Wij hebben ontkend, China heeft ontkend. Dat toont dat er veel nervositeit en speculatie is."

De Duitse minister van Financiën zag zich door de speculatie dan weer genoodzaakt om een artikel in de Franse krant Le Monde te ontkennen. Daarin stond dat verschillende regeringen uit de eurozone werken aan een mechanisme voor "financiële steun" voor Griekenland. "Geruchten en speculaties", reageerde ook de Europese Commissie, maar navraag in Europese kringen leert dat de Griekse kwestie wel degelijk een steeds prominenter gespreksthema aan het worden is in de voorbereidende vergaderingen over de Europese top van 11 februari.

De Griekse premier benadrukte nog dat hij "vastberaden" was om de Maastrichtnormen te respecteren. Die begrenzen het begrotingstekort voor staten op drie procent van het bruto binnenlands product.