Crevits wil ecocheques als betaalmiddel bij De Lijn
Foto: jimmy kets
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wil dat het in de toekomst mogelijk wordt om bij vervoersmaatschappij De Lijn biljetten te kopen met ecocheques. De Lijn houdt tot nu toe de boot af.

Woensdag raakte bekend dat de NMBS als eerste openbare vervoersmaatschappij de 'groene cheques' zal aanvaarden vanaf 1 februari. Crevits hoopt in de toekomst hetzelfde te bereiken bij De Lijn.

'Onbegrijpelijk'

Open Vld-parlementslid Marino Keulen kaartte donderdag in het Vlaams parlement reeds aan dat De Lijn de kans mist om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren via het aanvaarden van ecocheques. Ook Jan Roegiers van SP.A en Sophie De Wit van N-VA vinden het 'onbegrijpelijk' dat De Lijn ecocheques weigert.

Aantal hinderpalen

Crevits wijst wel op een aantal praktische hinderpalen, die eerst weggewerkt moeten worden. Zo kan betalen met een ecocheque op het voertuig de stiptheid in het gedrang brengen, kunnen cheques niet terugbetaald worden met cash geld en loopt de verkoop van De Lijn-biljetten voor een groot deel via elektronische weg.

Agenda

Crevits is bereid om 'oplossingsgericht' te werken en zal het aanvaarden van de ecocheques met De Lijn bespreken. De kwestie staat alvast geagendeerd op de agenda van de Vlaamse minister. Op 15 februari is een overleg gepland met de Belgische Vereniging van het gemeenschappelijk stads- en streekvervoer, waarin naast De Lijn (Vlaanderen) ook de MIVB (Brussel) en de TEC (Wallonië) zitten.