Berlusconi keurt actieplan tegen de maffia goed
Foto: epa
De Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi wil de maffia nog harder aanpakken. Bij een buitengewone ministerraad donderdag in Calabrië werd daartoe een actieplan goedgekeurd.

Het voorziet vooral de oprichting van een dienst, die in beslag genomen goederen en gelden van de maffia moet beheren. Dat deelden de Italiaanse media mee. Woensdag nog hadden de Italiaanse autoriteiten op Sicilië maffiagoederen ter waarde van 550 miljoen euro geconfisqueerd.

Een dergelijke 'centrale dienst voor in beslag genomen goederen zal voor een duidelijk overzicht zorgen en het vuile geld onmiddellijk beschikbaar stellen', zegt minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni in Reggio Calabria.

Naast het agentschap plant de regering een strengere controle van zwartwerk en georganiseerde misdaad. Zo moet er een nationale lijst van criminele organisaties en hun leden komen.

Tegen het zwartwerk in de Zuid-Italiaanse regio’s Campanië, Calabrië, Apulië en Sicilië zullen naar verluidt 550 bijzondere inspecteurs controles uitvoeren in 20.000 ondernemingen. Naast de bouwsector worden daarbij vooral de vele landbouwbedrijfjes geviseerd.

Duizenden meestal buitenlandse dagloners werken in het zuiden van het land al jarenlang tegen een hongerloon van circa 20 euro per dag, waarvan ze dan vaak nog een deel aan smeergeld aan de plaatselijke maffia moeten afstaan. Onlangs is het in het Calabrese oord Rosarno nog tot een opstand van Afrikaanse seizoensarbeiders gekomen tegen hun schrijnende levensomstandigheden. Een bloedbad kon toen slechts op het nippertje voorkomen worden.