Leerlingen van het Canisius-college, een prestigieuze jezuïetenschool in Berlijn, zijn jarenlang het slachtoffer geweest van seksueel misbruik door minstens twee professoren. Dat maakte de Berlijnse Morgenpost vandaag bekend.

In een brief met excuses aan oudleerlingen, geeft pater Klaus Mertes, de rector van het gerenommeerde privécollege toe dat er 'systematisch en gedurende jaren' agressie is gepleegd in de jaren '70 en '80. 

Rector Mertes werd op de hoogte gebracht van het misbruik door een vroegere intern. Toen het verhaal van de intern ook nog eens bevestigd werd door getuigenissen van verschillende ex-schoolgangers die hem ervan overtuigden dat het niet om een alleenstaand geval ging, stuurde rector Mertes een brief met verontschuldigingen naar 600 leerlingen, die in die tijd les volgden aan het college.

Tegen minstens twee gewezen leerkachten liepen vermoedens, maar ze verlieten het college en stapten uit de orde in de jaren '80, onder omstandigheden die nog niet duidelijk zijn, maar die nu worden onderzocht, aldus de rector. Volgens de Morgenpost wordt momenteel geen enkele klacht over dit misbruik door politie of justitie onderzocht.

In Duitsland verjaart misbruik 10 jaar nadat het slachtoffer 18 jaar is geworden. De slachtoffers van het college zijn vandaag rond de 40 jaar oud. In het college zaten vele leden van de economische en politieke elite van het land op school.