Twaalf Belgische toeristen zitten nog steeds vast in Machu Picchu
Foto: reuters
Twaalf Belgische toeristen zitten in Peru nog steeds vast in de omgeving van de wereldvermaarde Inca-stad Machu Picchu. Dat deelde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken donderdag mee.

De Belgen zijn samen met veel andere toeristen vast komen te zitten doordat modderstromen en grondverschuivingen veroorzaakt door hevige regenval de spoorlijn naar Machu Picchu heeft geblokkeerd. Honderden toeristen werden al geëvacueerd met helikopters. Momenteel zijn er nog een 1.500 toeristen ter plaatse.

'De levensomstandigheden voor de toeristen zijn verre van ideaal', zegt de woordvoerder. 'Maar de bevoorrading met levensmiddelen zou nu toch goed op gang gekomen zijn. Het merendeel van de Belgische toeristen is jong en verkeert in goede gezondheid. Ze zullen wellicht nog wat moeten wachten vooraleer ze geëvacueerd worden, want er wordt voorrang gegeven aan de kinderen, zieken en 60-plussers.

Een tiental leger- en politiehelikopters, waaronder vier Amerikaanse, nemen deel aan de luchtbrug. Volgens de Peruviaanse regering liggen de slechte weersomstandigheden aan de basis van de vertragingen om de toeristen te evacueren.

De autoriteiten maken zich intussen ook zorgen over de mensen die de 'Weg van de Inca' volgen, een bergwandeling van drie tot vier dagen tussen de steile toppen van het Andesgebergte op 4.200 meter hoogte.