De Villepin vrijgesproken in Clearstream-affaire
Foto: pn
De Franse ex-premier Dominique de Villepin (56) is deze voormiddag door een rechtbank in Parijs vrijgesproken in de Clearstream-affaire.

De Villepin werd er van verdacht een lastercampagne tegen Nicolas Sarkozy, zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, te hebben gedirigeerd met de bedoeling hem te destabiliseren.

In 2004 kreeg de Villepin immers kennis van lijsten met geheime buitenlandse bankrekeningen van uiteenlopende Franse zakenmensen en politici, onder wie Sarkozy. De Villepin zou al snel geweten hebben dat de lijsten waren vervalst, maar liet toch steeds opnieuw onderzoek doen en liet de lijsten uiteindelijk bij een rechter bezorgen.

Dat was kwaad opzet, concludeerden de onderzoeksrechters voorafgaand aan het proces, bedoeld om zijn politieke rivaal van destijds — Sarkozy — zwart te maken.  De openbare aanklager eistte 18 maanden cel en een boete van 45.000 euro gevorderd tegen de Villepin wegens passieve medeplichtigheid.

Maar de rechtbank in Parijs besliste er vandaag anders over. Daarmee komt een einde aan een spraakmakend proces.

Door de vrijspraak kan De Villepin weer politieke ambites gaan koesteren, bijvoorbeeld om in 2012 een gooi te doen naar het presidentschap.

In de zaak stonden nog vier anderen terecht, onder wie Jean-Louis Gergorin. De vroegere topman van het Europese Luchtvaart-, Ruimtevaart- en Defensieconcern EADS werd als hoofddader schuldig bevonden.