Niet iedereen overtuigd door de iPad
Foto: belga/afp
Nog tijdens de keynote speech van Steve Jobs rolden de eerste reacties op de iPad al over het internet. En daarbij werd meteen duidelijk dat niet iedereen even zeer onder de indruk was van het nieuwe apparaat. Geen grote ontgoocheling, maar ook geen revolutionaire stap voorwaarts, lijkt de algemene teneur bij een eerste blik op enkele sites.

De titel '8 Things That Suck About the iPad' op Gizmodo maakt meteen duidelijk dat dit niet de grote hit is waar op gehoopt werd. Lomp, geen camera en een idiote naam vinden ze daar onder meer.

Engadget is iets milder, maar was ook niet al te zeer onder de indruk: niet ontgoochelend, maar de iPad spreekt ook niet meteen tot de verbeelding is de conclusie.

Techcrunch vindt de iPad mooi en snel - zeer snel zelfs - maar heeft ook zo zijn bedenkingen. Zo wordt er getwijfeld of er wel nood is aan dit apparaat. Wie vertrouwd is met de iPhone, zal ongetwijfeld de voordelen van de iPad naar waarde schatten, maar tegelijk zijn die extra mogelijkheden niet spectaculair genoeg om een heel nieuwe markt aan te boren, vreest Techcrunch.

Ook The Unofficial Apple Weblog wijst meteen op een paar tekortkomingen. Het gebrek aan een camera bijvoorbeeld. Of het feit dat het touchscreen, dat het toetsenbord vervangt, in wezen geen verbetering betekent ten opzichte van wat nu al op de iPhone beschikbaar is.

 Apple Insider kon de tablet al testen en zag een apparaat dat meer was dan de iPod of iPhone, maar miste toch ook een paar zaken. De camera, de mogelijkheid om verschillenden programmaatjes tegelijk te draaien, bijvoorbeeld. En ook hier de conclusie dat het een stap vooruit is, maar zeker geen reuzensprong.


BiJ Wired merkten ze vooral de band met de operator voor mobiele telefonie AT&T, wat een drempel zou kunnen zijn voor de klanten van concurrent Verizon die op een ander systeem werkt. En ook hier kritiek op de het virtuele toetsenbord: beter dan dat van de iPhone maar uit een eerste test bleek dat de duimen (of de wijsvinger voor wie het apparaat met een hand vasthoudt) nog altijd het tikwerk doen.


Bij The Guardian is dezelfde teneur waar te nemen: geen ontgoocheling, maar ook geen vervanging van een laptop, zeker niet voor 'heavy users'. En ook de melding van het feit dat er geen flash-applicaties kunnen gedraaid worden, dat er geen rechtstreekse USB-aansluiting is en het toch wel opvallend gebrek aan een camera.