De Europese beurzen begonnen vandaag sterk, maar leverden bij de slotbel alle winst weer in.

 

De State of the Union van de Amerikaanse president Barack Obama en de bemoedigende commentaren van de Federal Reserve hadden aanvankelijk een helend effect. Maar de Griekse schuldencrisis en teleurstellende resultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Qualcomm en Motorola gooiden later op de dag roet in het eten.

 

De Bel20 verloor 0,3 procent tot 2.487 punten. De Brusselse sterindex deed heel wat beter dan het gros van de Europese sterindexen. Sterkhouders waren KBC en Delhaize, terwijl Umicore het grootste verlies optekende. De materiaaltechnologiespecialist kon niet profiteren van een koersdoelverhoging van Morgan Stanley voor sectorgenoot Johnson Matthey. Umicore leverde 2,3 procent in tot 22,25 euro.

KBC was veruit de grootste stijger met een winst van 1,8 procent tot 31,71 euro. Het aandeel herstelde daarmee enigszins van de rake klappen die het de voorbije weken kreeg. KBC zag zijn aandeel in zeven opeenvolgende verliessessies - van 14 tot 22 januari - zakken van 35,20 tot 30,40 euro, een verlies van meer dan 13 procent.

De Nederlandse bank-verzekeraar ING zette de sector in beweging door de door de Europese Commissie opgelegde herstructurering aan te vechten. Het zet de deur open voor andere financiële instellingen die staatssteun ontvingen. In het beste geval kunnen banken zo uit de brand slepen dat ze minder activa in de etalage moeten plaatsen. ING zelf sloot uiteindelijk met een verlies van 1,25 procent op 6,72 euro in Amsterdam.

Ook de Belgische bank-verzekeraar Dexia (-1,4% tot 4,4 euro) en de verzekeringsholding Fortis (-1,2 % tot 2,58 euro) slikten bij de slotbel verliezen.
Vooral defensieve spelers, zoals Befimmo (+0,2 % tot 60,65 euro), Colruyt (+0,3 % tot 174,55 euro) en Delhaize (+1,5 % tot 55,78 euro) konden standhouden in de neergaande markten. Delhaize kon wellicht extra profiteren door zijn grote blootstelling aan de dollar. De euro zakte donderdag onder de kaap van 1,40 dollar.

Op de brede markt was Exmar een hoogvlieger. De gastankerrederij klom 3 procent tot 6,18 euro. Exmar rapporteert donderdag nabeurs zijn voorlopige jaarresultaten. Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities verwacht dat de bedrijfswinst in het vierde kwartaal op 10,8 miljoen dollar zal uitkomen. Dat zou in lijn zijn met de drie voorgaande kwartalen van 2009.

Ook het investeringsfonds Quest for Growth maakte nabeurs zijn jaarcijfers bekend. Het aandeel ging 2,4 procent hoger tot 4,67 euro.

Nyrstar bevond zich aan de verliezende kant van het koersenbord. De zinkverwerker verloor 2,2 procent tot 10,16 euro. Het algemene negatieve sentiment waarmee de handelsdag eindigde speelt in het nadeel van conjunctuurgevoelige aandelen, zoals Nyrstar. Het aandeel klom op de drie voorgaande handelsdagen met 7,3 procent. Wellicht kozen beleggers ervoor hun eieren veilig te stellen door winst te nemen op Nyrstar.

Nog op de brede markt schortte de beurswaakhond CBFA de handel in Transics, Punch International en Punch Telematix op 'in afwachting van verdere informatie'. Volgens verschillende waarnemers stevenen de twee telematica-spelers Transics en Telematix af op een 'gedwongen huwelijk'.