De Vlaams-Brabantse afdeling van werkgeversorganisatie Voka zet bedrijven die actief zijn op de luchthaven van Zaventem aan om een mogelijke toekomstige staking op de luchthaven te breken. De vakbond ACV-Transcom is 'geschokt'.

De betrokken bedrijven vergaderen donderdag over hun strategie. De vakbonden reageren geschokt. De opmerkelijke demarche van Voka kan ook een nationale impact hebben aangezien ze niet van aard is om het vastgelopen sociaal overleg te ontdooien.

Achtergrond van de stakingshetze is het sociale conflict bij de bagageafhandelaars Aviapartner en Flightcare, die actief zijn op de luchthaven van Zaventem. De bonden bij beide bedrijven dienden een stakingsaanzegging in omdat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) overweegt om, op vraag van de luchtvaartmaatschappijen, een derde handler toe te laten op de luchthaven. Een studie van de Universiteit Antwerpen moet de beslissing, die een van de komende dagen of weken zou vallen, ondersteunen.

Geschokt

De christelijke transportbond ACV Transcom reageert geschokt op het bericht van Voka. De vakbond roept tegelijk haar leden en militanten op de luchthaven op "deze provocatie aan zich voorbij te laten gaan".

"Op het moment dat de luchthaven van Zaventem opnieuw op een kruispunt staat van mogelijk grote sociale wijzigingen en verschillende werkgevers inspanningen leveren om tot een goed overleg te komen en relatieve sociale rust proberen te bereiken, lijkt dit geen goede zet. Nog maar pas sprak Leterme de hoop uit dat sociale partners de weg van ons sociaal overlegmodel terug positief ingesteld wilden volgen. Zijn woorden zijn nog niet koud en nu dit", aldus vakbondssecretaris Kurt Callaerts (ACV-Transcom).

ACV Transcom wijst erop dat sociale partners verantwoordelijkheden hebben en deze onverkort dienen op te nemen. "Olie op de golven in plaats van op het vuur gooien zou een beter alternatief zijn", aldus de vakbond. Verwijzend naar de actuele inspanningen die de werkgevers op de luchthaven leveren om tot een goed sociaal overleg te komen vraagt de vakbond zich voorts af "of VOKA wel voldoende voeling heeft met haar achterban op de luchthaven".