Justine Henin staat in de finale van de Australian Open. Onze landgenote blies haar Chinese tegenstandster Jie Zheng (WTA 35) van de baan in twee sets: 6-1 en 6-0.

In de finale treft onze landgenote de Amerikaanse Serena Williams (WTA 1) die in haar halve finale de Chinese Na Li (WTA 17) versloeg met 7-6 (7/4) en 7-6 (7/1).

Zheng haalde het openingsgame van de wedstrijd binnen, maar kon daarna geen enkele keer haar opslagspel behouden. In het vierde game kreeg ze wel drie kansen om door de opslag van Henin te gaan, maar ze kon die niet benutten.

Bij 5-1, op de opslag van Zheng, kreeg Henin een eerste setpunt bij 30-40. Ze miste het, maar even later was het wel raak bij het het tweede setpunt. De eerste set duurde amper 27 minuten.

Ook in de tweede set, die nog drie minuten korter was dan de eerste, kon Zheng helemaal geen vuist maken. Ze kon geen enkel game winnen en ook geen enkel breakpunt versieren. Bij 0-40 in het zesde game haalde Henin de wedstrijd binnen. Zheng pakte amper 8 punten in die tweede set.

In de hele wedstrijd sloeg de Chinese slechts 3 winners, 20 minder dan Henin.

Comeback

Het is de 12e grandslamfinale voor de 27-jarige Henin, de eerste sinds de US Open 2007. Net als Kim Clijsters, die vorig jaar de US Open won, haalt ze dus bij het eerste grandslamtoernooi na haar comeback meteen al de finale. Van de 11 eerdere finales won Henin er 7; in Melbourne won ze in 2004 en gaf ze op in 2006 (bij 6-1 en 2-0 tegen Amélie Mauresmo).

Het wordt de 14e ontmoeting met Serena Williams, die voorlopig leidt met 7-6. De laatste confrontatie was in Miami 2008, het voorlaatste toernooi voor Henin haar afscheid aankondigde (zege voor Williams met 6-2, 6-0). Nog nooit stonden ze tegenover elkaar in de finale van een grandslamtoernooi.

De 26-jarige Zheng, die drie WTA-titels op haar palmares heeft (Estoril en Stockholm 2006, Hobart 2005), stond voor de tweede keer in haar carrière in de halve finales van een grandslamtoernooi, na Wimbledon 2008. Net als Li slaagde ze er niet in als eerste Chinese ooit in een grandslamfinale te staan. In het dubbelspel won ze wel al twee grandslams (Australian Open en Wimbledon 2006).