De Europese beurzen kleurden vandaag alweer rood. De Bel20 hield beter stand dan de overige nationale indexen, maar moest bij het slot toch 0,1 procent prijsgeven tot 2.493,67 punten.

Alle ogen waren gericht op de VS, waar de verkoop van nieuwe woningen onverwacht daalde en Wall Street slecht aan de handelsdag begon. Woensdagavond maakt de Federal Reserve bekend of ze al dan niet de rente binnen de vork van 0 tot 0,25 procent houdt.

Verder is het ook uitkijken naar eventueel nieuws over de buitengewone maatregelen ter ondersteuning van de vastgoedmarkt in de VS. Bij onzekerheid op de markten zitten de conjunctuurgevoelige aandelen en financiële instellingen steevast in de verliezende hoek.

Ook in Brussel had het financiële trio het woensdag moeilijk. KBC sloot nagenoeg stabiel op 31,15 euro, maar Fortis en Dexia verloren wel stevig terrein. Fortis ging 3,8 procent lager tot 2,61 euro. De verzekeringsholding heeft voor 4,9 miljard euro Grieks staatspapier in portefeuille, en de bezorgdheid over de betaalbaarheid van de Griekse overheidsschulden nam fors toe. Dexia zakte 1,2 procent tot 4,46 euro. De Europese Commissie wil dat verzekeraar Ethias een oplossing zoekt voor zijn belang van 5,04 procent in Dexia. Met die participatie heeft Ethias een te grote blootstelling aan één bedrijf, vindt de Commissie. Bovendien is het belang te hoog gewaardeerd in de boeken.

Het aandeel van AB InBev bood stevig weerwerk, maar kon de Bel20 niet uit het rood houden. De brouwer is met een weging van 18,7 procent veruit de invloedrijkste Bel20-component. Het aandeel klom 2,7 procent tot 35,32 euro, het hoogste peil in acht handelsdagen, na een positief rapport van JPMorgan. Die vindt de cashflow van AB InBev zwaar ondergewaardeerd. Het Amerikaanse beurshuis trok bovendien het koersdoel op van 42 tot 45 euro.

Ook de typisch defensieve waarden Colruyt (+1 procent tot 174,1 euro) en Telenet (+0,5 procent tot 20,89 euro) konden winst boeken.

Op de brede markt was Nyrstar alweer in goede doen (+1,3% tot 10,39 euro). ING verhoogde dinsdag het koersdoel van 11,1 tot 12,5 euro voor de zinkverwerker omwille van positieve vooruitzichten voor de zinkmarkt.

De telematicaspelers Punch Telematix (-7% tot 1,97 euro) en Transics (-3,1% tot 7,26 euro) kenden een correctie na de forse opstoot van dinsdag.