Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx gaat de Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten RSZPPO een gedetailleerd verslag vragen over de gemeenten die de eindejaarspremie in maaltijdcheques zouden hebben betaald. Dat antwoordde ze woensdag in de bevoegde commissie van de Kamer op een reeks vragen.

Hierbij moet worden nagegaan of de lokale ambtenaren die maaltijdcheques ontvingen aan de voorwaarden voldeden om geen bijdrage te moeten betalen. Wettelijk gezien moeten er bijdragen betaald worden op maaltijdcheques die een loon, premie of ander voordeel, dat als loon moet worden beschouwd, vervangen.

Bergen, Charleroi en andere steden kregen een paar dagen geleden het verwijt belastigen en sociale bijdragen te ontduiken door de eindejaarspremie van ambtenaren te betalen in maaltijdcheques. Deze praktijk kwam aan het licht door een rapport van de inspectie van de RSZPPO.

Tot nu toe is er enkel sprake van Waalse gemeenten. De minister benadrukte dat de dossiers van gemeente tot gemeente verschillen en dat er ook controles moeten worden uitgevoerd in Vlaanderen en Brussel.