Politieke leiders en overlevenden herdenken bevrijding Auschwitz
Foto: AP
Politieke leiders en overlevenden hebben woensdag de 65ste verjaardag van de bevrijding van het nazi-concentratiekamp Auschwitz-Birkenau herdacht. 'Waarom zweeg de wereld? Waarom liet de wereld dit toe?', vroeg de Poolse eerste minister Donald Tusk zich af op de plek waar de nazi’s ongeveer 1,1 miljoen mensen, voornamelijk joden, de dood injoegen.

Net als de Amerikaanse president Barack Obama in een videoboodschap benadrukten Tusk en de Poolse president Lech Kaczynski het belang van onderricht over de holocaust, net als de plicht om de 'wreedheid' van Auschwitz blijvend te herinneren. Onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woonde de plechtigheden bij.

'Bouwen aan betere toekomst'

De sirenes die vroeger weerklonken in Auschwitz-Birkenau bij ontsnappingen, kondigden woensdag het begin van de ceremonies aan. Zo’n 150 vroegere gevangenen waren er ook bij en luisterden naar toespraken van medegedetineerden zoals Wladyslaw Bartoszewski, die twee keer Pools minister van Buitenlandse Zaken was. Hij zei dat de laatste overlevenden van het concentratiekamp recht hebben om te geloven dat hun lijden en de dood van hun naasten een zin hadden, 'om te bouwen aan een betere toekomst'.

Vandalen

Uitgerekend woensdag bekladden vandalen in de Franse stad Straatsburg een twintigtal graven op een joods kerkhof met swastika’s en antisemitische slogans. Auschwitz werd in 1940 in bezet Polen opgericht. Het Sovjetleger bevrijdde het kamp op 27 januari 1945. Het kamp blijft het symbool voor de genocide door nazi-Duitsland. In 2005 riepen de Verenigde Naties de dag uit tot Internationale Dag ter Nagedachtenis van de Slachtoffers van de Holocaust.