Heibel over Peumans' afwezigheid op paleis
Foto: belga
Voor de zoveelste week op rij werd voorzitter Jan Peumans (N-VA) woensdag in zijn eigen Vlaams parlement getrakteerd op een portie kritiek. Dit keer werd Peumans op de korrel genomen voor zijn afwezigheid op de nieuwjaarsreceptie van het koninklijk paleis.

Volgens Peumans was er met het paleis afgesproken dat hij zou vervangen worden door ondervoorzitter Carl Decaluwé (CD&V), maar is die afspraak gedwarsboomd door een ambtenaar van Binnenlandse Zaken.

Peumans had het vooraf aangekondigd. Hij zou als republikein niet naar de nieuwjaarsreceptie van het paleis gaan. Om het Vlaams parlement niet helemaal te laten ontbreken, zou hij zich laten vervangen door ondervoorzitter Decaluwé. Maar dat was buiten de chef protocol van Binnenlandse Zaken gerekend. Die oordeelde dat een vervanger niet zomaar de plaats van een hoogwaardigheidsbekleder kon innemen.

Volgens Groen! en Open VLD moet Peumans zijn persoonlijke overtuiging aan de kant schuiven en zijn functie als voorzitter laten primeren. Opvallend was dat ook meerderheidspartijen CD&V en SP.A kritiek hadden op de gang van zaken. 'We kunnen ons niet permitteren om als Vlaams parlement afwezig te blijven. Dat is een fout signaal', zo zei SP.A-fractieleider Peter Vanvelthoven. 'Het is best dat u in de toekomst toch gaat', zegt CD&V’er Carl Decaluwé.

Peumans zelf betreurde ook dat het Vlaams parlement niet vertegenwoordigd was. Toch vindt Peumans dat hij zelf niet in de fout is gegaan. Er waren volgens hem met het koninklijk paleis afspraken gemaakt, maar werden die teruggeschroefd door het protocol van Binnenlandse Zaken.

'Blijkbaar kan in dit land een ambtenaar zeggen dat hij geen rekening moet houden met wat de voorzitter van dit parlement zegt. Dat is de conclusie van het verhaal. Ik zal daar ook mijn conclusies uit trekken', zegt Peumans. De parlementsvoorzitter is alvast niet te spreken over de gang van zaken en heeft een gesprek aan gevraagd met de betrokken ambtenaar.

De meeste steun kreeg Peumans uit de hoek van oppositiepartij Vlaams Belang. Fractieleider Filip Dewinter toonde zich verheugd dat Peumans zich niet opstelt als een 'paleisdweil'. Als het van Vlaams Belang afhangt, stuurt het Vlaams parlement in de toekomst altijd zijn kat naar de plechtigheid op het paleis.