Het openbaar ministerie heeft woensdag voor de correctionele rechtbank van Gent de vrijspraak gevraagd voor Hugo Leroy, de burgemeester van Gavere, in een zaak van lasterlijke aangifte tegenover een politieagent. De burgemeester steunde een bedrijfsleider die de politieman omschreef als een 'rotte appel'.

Volgens het OM kan echter niet bewezen worden dat Leroy iets anders voor ogen had dan 'een meer klantvriendelijke houding' van de agent. De bedrijfsleider is wel schuldig bevonden aan laster.

Een bedrijfsleider uit Gavere kreeg in 2006 in de politiezone Schelde-Leie een boete wegens telefoneren aan het stuur. De man betaalde een minnelijke schikking, maar stoorde zich aan de houding van de agent. Hij stuurde klachtenbrieven naar het parket, de lokale politiechef en het Comité P, waarin hij de agent een 'cowboy' en een 'rotte appel' noemde en verklaarde dat hij de steun had van burgemeester Leroy.

Mededader

Het Comité P. oordeelde dat de klachten ongegrond waren. De agent diende daarop zelf een klacht in tegen de bedrijfsleider en de burgemeester wegens lasterlijke aangifte.

Volgens de burgerlijke partij is Leroy schuldig als mededader. 'De burgemeester adviseert iedereen om met zijn complimenten klacht in te dienen tegen mijn cliënt. Hij omschrijft hem in de pers bovendien als een inspecteur van het zevende knoopsgat', zegt de advocaat van de politieman, die een schadevergoeding van 1.250 euro vraagt.

Volgens het openbaar ministerie maakte de bedrijfsleider zich schuldig aan lasterlijke aangifte, maar kan de burgemeester niet als mededader veroordeeld worden. Voor de bedrijfsleider werd een celstraf van een maand met uitstel gevraagd.

Uitspraak op 10 februari.