Vannacht (3 uur Belgische tijd) houdt de Amerikaanse president Barack Obama zijn State of the Union, de jaarlijkse presidentiële toespraak tot het Congres. Volgens een anonieme bron heeft hij beslist het salaris van zijn belangrijkste medewerkers op het Witte Huis te bevriezen, als symbolische daad tegenover de Amerikanen die onder de economische crisis lijden.

Volgens de krant The Washington Post zal de maatregel zich baseren op de beslissing die Obama vorig jaar nam, om de lonen van de regeringsfunctionarissen en presidentiële raadgevers die jaarlijks meer dan 100.000 dollar verdienen, te bevriezen. Ook zullen functionarissen die op politieke posten benoemd werden, geen premies krijgen.

Obama kondigde maandag een stop van drie jaar aan van een deel van de begrotingsuitgaven vanaf het boekjaar 2011, in een poging het enorme Amerikaanse begrotingstekort te beperken.

Interactief via YouTube

Tijdens Obama's speech kunnen kijkers via de YouTube-pagina CitizenTube vragen aan hem stellen. De populairste bijdragen, met de meeste stemmen van de surfers, worden een week later door Obama beantwoord.

Wie de speech live wil zien, kan vanaf 2 uur ‘s nachts surfen naar CitizenTube.