Na maanden van vruchteloze pogingen om de in het Marszand vastgeraakte jeep Spirit los te krijgen, heeft de NASA beslist de handdoek in de ring te gooien en van de sonde een stilstaand onderzoeksplatform te maken.

De Spirit is samen met zijn broer Opportunity in januari 2004 geland op Mars. Beiden hebben ze de kennis over de Rode Planeet een revolutionaire wending gegeven. Twee maanden geleden raakte de zeswielige Spirit vast in het zand. Alle inspanningen ten spijt, raakte de jeep niet los.

De NASA heeft dan maar beslist de Spirit als een stationaire verkenner te gebruiken, waarbij de hoop is dat de sonde nog maanden tot jaren wetenschap zal opleveren. Eerst moet de robot zich klaarmaken voor de harde Martiaanse winter.

'De Spirit is niet dood. Hij is alleen maar een nieuwe fase van zijn lang leven begonnen', zei Marsonderzoeksdirecteur Doug McCuistion van de NASA.

Oorspronkelijk zouden de missie van de Spirit en de Opportinity 90 dagen duren. De Opportunity is nu op weg naar de grote krater Endeavor.