Europese suikerproducenten mogen meer exporteren
Mariann Fischer Boel Foto: belga
De Europese suikerproducenten mogen tot eind juli een bijkomende 500.000 ton suiker uitvoeren. Dat heeft de Europese Commissie woensdag voorgesteld als uitzonderlijke maatregel om de prijsstijgingen op de wereldmarkt in toom te houden.

'De huidige situatie op de wereldmarkt is uitzonderlijk. Het productieniveau is lager dan het consumptieniveau en de voorraden dalen. De prijzen stijgen naar ongekende hoogtes, ten nadele van de consumenten in arme landen', zei eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel woensdag.

Door het slechte weer in belangrijke productielanden als India en Brazilië zijn de suikerprijzen naar recordhoogtes gestegen. Europa daarentegen kende vorig jaar een zeer goede oogst en door de herstructurering van de sector is de Europese marktprijs gedaald.

Volgens internationale handelsafspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie mag de Europese Unie tot 1,37 miljoen ton gesubsidieerde suiker per jaar uitvoeren. De Commissie meent echter dat de bijkomende export van 500.000 ton niet gesubsideerd is en dus in overeenstemming is met de internationale handelsregels.