De analisten van Dexia verwachten dat de Belgische economie dit jaar met 1,5 procent zal groeien. Ze spreken van een 'futloos economisch herstel' door de dure euro, de beperkte ruimte in de begroting om stimulerende maatregelen te nemen en de zwakke bedrijfsinvesteringen.

'In deze context zal het herstel minder krachtig zijn dan na de recessie van 1992-1993', zo staat woensdag in de analyse.

België heeft het de voorbije jaren economisch steeds beter gedaan dan het gemiddelde van de eurozone, 'zowel in de stijgende als in de dalende fase van de conjunctuurcyclus'. Tijdens de periode 2002-2009 is het Belgische bruto binnenlands product (bbp) gemiddeld gestegen met 1,4 procent per jaar, tegenover 1 procent in de eurozone.

Ook de recente recessie was minder zwaar in ons land, merkt Dexia op: de export kende een minder diepe terugval, de industrie bood beter weerstand dan in de buurlanden en van een vastgoedcrisis zoals in Spanje was geen sprake. Dankzij het systeem van de tijdelijke werkloosheid werd de stijging van de volledige werkloosheid getemperd.

Volgens Dexia was de Belgische economie positief in de twee laatste kwartalen van 2009 en blijft ze positief in het eerste kwartaal van 2010. De verbetering van de export, het feit dat er in ons land nooit een schrootpremie is geweest en dat het dieptepunt op de arbeidsmarkt niet meer veraf is, zouden moeten bijdragen tot een positieve conjunctuur in 2010. Voor 2011 verwacht Dexia een groei van 2,1 procent.