Man gooit schoen naar voorzitster Israëlisch Hooggerechtshof
De dader werd vastgehouden Foto: ap
Het gooien van schoenen als teken van protest wordt steeds populairder sinds een Iraakse journalist in 2008 zijn schoen gooide naar de voormalige Amerikaanse president George Bush. Tijdens een gerechtelijke hoorzitting in Jeruzalem heeft een man vandaag een schoen gegooid naar de voorzitster van het Israëlische Hooggerechtshof. Dorit Beinisch, de 67-jarige voorzitster, werd geraakt en viel van haar stoel.

De man gooide nog een tweede schoen maar die miste zijn doel. De dader, een vijftiger afkomstig van Jeruzalem, werd vervolgens vastgehouden door aanwezigen in de rechtszaal.

Naar verluidt voelde de man zich benadeeld door een eerdere uitspraak van justitie. Volgens getuigen riep de dader eerst ‘je bent corrupt, je bent een verrader, door jouw toedoen ben ik alles kwijt’ naar de voorzitster, waarna hij de schoen gooide. Ondanks het feit dat Beinish geraakt werd aan haar oog en aan haar neus, kon ze kort na het incident haar werk hervatten.

De zitting van woensdag was gewijd aan het gebruik van marihuana voor medicinale doeleinden. Dat lijkt geen enkel verband te houden met wat de man Beinisch toeschreeuwde.

'Gechoqueerd’

Volgens de openbare radio verklaarde premier Benjamin Netanyahu, die woensdag een bezoek brengt aan het concentratiekamp in Auschwitz, ‘gechoqueerd’ te zijn door het voorval.

Maandag gooide nog een onbekende een schoen in de richting van de Sudanese president Omar Al-Bashir. Hij werd niet geraakt.