Het aandeel van het Russische United Co. Rusal Ltd, de grootste aluminiumproducent ter wereld, is woensdag op de eerste beursdag in Hongkong al zwaar onderuit gegaan. Het aandeel dook bijna 11 procent lager. Rusal krijgt ook een notering op de beurs van Parijs.

Het aandeel van Rusal noteerde woensdag op 9,66 Hongkongse dollar, na te zijn gestart aan 10,80 dollar.

Het gaat om een eerste beursnotering van een Russisch bedrijf in China. Het is ook het eerste beursdebuut in Hongkong dit jaar en meteen ook het slechtste in maanden.

Rusal haalde 1,52 miljard euro op om schulden af te betalen. Het bedrijf trok vooral institutionele beleggers aan, zoals de Maleisische miljardair Robert Kuok en het hefboomfonds Paulson & Co uit New York. Maar toch moest de beursintroductie een paar keer worden uitgesteld uit vrees voor de schuldrisico's van Rusal." Pas als de markt van het aluminium aantrekt en het potentiële risico vermindert, dan zou er weer meer interesse kunnen zijn", menen analisten.

De beursindex van Hongkong ging woensdag algemeen in het rood, al voor de zesde dag op rij. Het beurssentiment in Azië is negatief omdat Chinese banken gestart zijn met kredietbeperkende maatregelen. Er wordt gevreesd dat dit de economische groei zal aantasten.