Griekse obligatiecrash doet beurzen opschrikken
Een verkoper van loterijbiljetten in Athene. Het land staat onder zware financiële druk door zijn hoge overheidsschuld. Foto: AP
Beleggers vluchten uit Grieks staatspapier nadat de Europese Commissie had laten verstaan dat ze extra maatregelen wil nemen om Athene te dwingen zijn begrotingsfinanciën weer op orde te krijgen.

Het rendement op de 10-jarige Griekse staatslening steeg met 23 basispunten tot 6,47 procent. Dat is liefst 3,25 procentpunt meer dan het vergelijkbare Duitse tarief. De Griekse regering moet, met andere woorden, bijna dubbel zoveel rente betalen als de Duitse om geld te kunnen aantrekken op de internationale kapitaalmarkt. Het is van eind 1999 geleden dat het verschil nog zo groot was.

Verontrustend is dat de financiële druk zich lijkt te verspreiden naar andere zwakke leden van de eurozone. Zo staat ook de Portugese markt vandaag onder druk. De tienjaarsrente steeg er met 6 basispunten tot 4,2 procent, 97 basispunten boven de Duitse referentierente.

China

De Britse zakenkrant Financial Times had vandaag bericht dat Griekenland financiële hulp zoekt bij China. Athene zou met Peking onderhandelen over de aankoop van Griekse staatsobligaties voor een maximaal bedrag van 25 miljard euro, om de ontspoorde staatsfinanciën te spekken. Maar Athene ontkent het hele verhaal.

Volgens de FT heeft de zakenbank Goldman Sachs voor Griekenland toenadering gezocht tot de Chinese overheid. Peking zou niet toegehapt hebben. Athene zou ook een voorstel afgewezen hebben voor een strategische participatie in de Griekse Nationale Bank door een Chinese bank.

Beurzen

De spanningen in de Europese muntunie baren ook de aandelenbeurzen zorgen, temeer omdat er ook gevreesd wordt voor een vertraging van het economische herstel. De Europese beurzen verloren vandaag 0,5 tot 1%.iezen vanmiddag zowat 0,5 à 1%. De Bel20 kon zich wel handhaven.