Twee mensen levend van onder het puin gehaald in Haïti
Foto: afp
Gisteren vond er een klein mirakel plaats. Een 14-jarig meisje en een man werden levend uit het puin gehaald in Haïti, twee weken na de aardbeving en twee dagen na het officiële einde van de zoekacties.

Behalve wat schrammen op haar nek en armen, mankeerde het geredde meisje Guerlande niets. Waarschijnlijk overleefde ze omdat ze beschermd werd door haar bed en omdat ze toevallig water bij zich had op het moment van de aardbeving. De familie van het meisje was in het puin van hun huis aan het zoeken naar papieren toen ze geroep hoorden van onder de brokstukken. Het meisje werd vervolgens succesvol bevrijd.

Ook een Haïtiaanse man werd gisteren levend van onder het puin gehaald, maar het blijft onzeker of de geredde daar al sinds de aardbeving van 12 januari zat. De man was gewond in het aangezicht, uitgehongerd en zat onder het stof. Soldaten achten het mogelijk dat het om iemand gaat die slechts enkele dagen geleden ten val kwam.

'Hij werd naar het ziekenhuis gestuurd en zal herstellen', verklaarde Andrew Pourak, een soldaat van de 82ste luchtlandingsdivisie ter plaatse. 'We weten niet of hij daar al sinds het begin zat of dat hij onder het puin raakte bij een naschok', aldus Pourak.

'Zijn been was verpletterd en hij had geen identiteitspapieren op zak', preciseerde deze Amerikaanse soldaat. De Amerikaanse ambassade en leger in Port-au-Prince konden geen details geven.

In totaal zijn 133 mensen levend van onder het puin gehaald sinds de aardbeving die 150.000 levens eiste, aldus het laatste cijfer van de Haïtiaanse autoriteiten.

Nieuwe naschok

Ondertussen blijft het geologisch onrustig in het gebied. Vannacht werd Haïti opnieuw getroffen door een naschok. De beving van dinsdagavond (lokale tijd) had volgens de Amerikaanse geologisch centrum een kracht van 4,9.

Het epicentrum bevond zich op zowat 10 kilometer diepte en 65 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Over nieuwe schade of gewonden is nog niets bekend.