Obama wil Amerikaanse schuldenberg afbouwen
epa Foto: © MICHAEL REYNOLDS
De Amerikaanse president Barack Obama haalt zijn rode stift boven om de enorme schuldenberg - 1.400 miljard dollar - van zijn land af te bouwen.

Het VS-staatshoofd heeft maandag, twee dagen voor zijn State of The Union, aangekondigd dat hij voor vele binnenlandse programma’s de uitgaven voor drie jaar wil bevriezen en daarna een verhoging wil die niet boven de inflatie uitstijgt. Het gaat om programma’s waarvoor het Congres jaarlijks een budget toekent, aldus de New York Times.

De besparingen slaan niettemin maar op een zesde van de hele begroting. Maar het levert op tien jaar tijd wel 250 miljard dollar op. Volgens de New York Times is dit anderzijds wel weer minder dan 3 procent van de ruwweg 3 biljoen dollar schuld die de regering in die tijdspanne denkt bij te krijgen.

De rode stift houdt niet halt bij "veiligheidsgebonden" budgetten zoals die van het Pentagon en binnenlandss veiligheid.

Tegenover de zender ABC zei Obama te willen vasthouden aan zijn omstreden gezondheidshervorming, zelfs al kost hem dat een herverkiezing. "Ik ben liever een goede president tijdens één ambtsperiode dan een middelmatige tijdens twee ambtsperiodes", zei hij.

Obama houdt donderdag om 03.00 uur Belgische tijd zijn State of the Union.