Na op Renault, waarover het vermoeden bestond dat het wilde delokaliseren naar Turkije, heeft de Franse regering dinsdag ook gedreigd druk te zullen zetten op Total om te vermijden dat de oliereus een raffinaderij nabij Duinkerke zou sluiten. Voorlopig was er over die mogelijke sluiting enkel sprake in de pers.

"U hebt het voluntarisme van de president gezien over de wil van Renault om de Clio 4 te delokaliseren naar Turkije. Welnu, ook hier is het voluntarisme van de president en de staat aanwezig. We zien goed dat we bepaalde initiatieven kunnen omkeren, vermijden of verhinderen", zei de Franse minister van Industrie Christian Estrosi op radiozender France Info.

In het geval van het privébedrijf Total, moet de Franse staat "aan de voorzitter en bestuursraad van Total laten weten dat we een gedeelde visie moeten hebben over de economische ontwikkeling van de site in Duinkerke", aldus Estrosi.

Volgens mediaberichten wil Total zijn raffinaderij nabij Duinkerke sluiten om er een brandstofopslagplaats van te maken die tussen 30 en 50 mensen zou tewerkstellen. Momenteel werken ongeveer 370 personeelsleden en 450 mensen bij onderaannemers op de site.

De Franse president Nicolas Sarkozy zette recentelijk druk op de autogroep Renault, waarin de Franse staat een belang van 15 procent heeft, opdat een deel van de toekomstige Clio 4 in Frankrijk gebouwd zou worden en niet enkel in Turkije, zoals gevreesd wordt.