Toprestaurant El Bulli gaat twee jaar dicht
Ferran Adrià van El Bulli is opnieuw ´s werelds beste chef. Foto: ©francesc guillamet
Het Spaanse restaurant El Bulli, wat door vele restaurantkenners beschouwd wordt als het beste ter wereld, sluit in 2012 voor twee jaar de deuren. De chefkok Ferran Adria zegt nood te hebben aan een 'sabbatical'.

'In 2012 en 2013 zal in El Bulli geen enkele maaltijd worden opgediend', heeft Adria gezegd. 'Maar El Bulli gaat niet definitief dicht', verzekert Adria, die voor zichzelf een pauze wil inlassen. 'Ik heb tijd nodig om te beslissen wat ik in 2014 ga doen. Bij mijn terugkeer in 2014 zal het anders worden.'

Adria vindt de lange werkdagen tot 15 uur lastig om dragen. 'het is alsof je (mode-ontwerper) John Galliano zou vragen in een fabriek te gaan werken', zegt hij.

El Bulli, dat in het Spaanse plaatsje Roses aan de Catalaanse kust ligt, werd vorig jaar voor het derde jaar op rij verkozen tot het beste restaurant ter wereld volgens het Britse magazine Restaurant. Ook andere vakbladen waren vol lof over de keuken van chef Adria.

Ferran Adria ontketende in de jaren negentig een gastronomische revolutie door zich te bedienen van de moleculaire keuken waarbij de wetenschappelijke en chemische aspecten van het kookproces worden bestudeerd en er geëxperimenteerd wordt met emulsies, gelatine en allerhande vormen.