Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft haar groeiverwachtingen voor de wereldeconomie in 2010 fors opgetrokken. Het herstel na de wereldwijde financiële crisis is sterker dan verwacht.

In de jongste update van haar' World Economic Outlook'  zegt het IMF zei dat de wereld economie dit jaar met 3,9% zal  groeien, veel meer  dan de 3,1% die in oktober voorspeld werd. Volgend jaar zou de mondiale economische groei verder versnellen tot zowat 4,3%.

"Het mondiale herstel kent wel verschillende snelheden in de verschillende regio's," zegt het IMF. Volgens het Fonds zal  de opleving in de meest geavanceerde economieën waarschijnlijk zwak blijven, waarbij een hoge werkloosheid en stijgende overheidsschuld de regeringen daar voor zware uitdagingen plaatsen.

Het herstel in de opkomende landen en ontwikkelingslanden zou veel krachtiger zijn, gedreven door een sterke binnenlandse vraag.

Volgens het IMF kunnen veel centrale banken het zich nog wel veroorloven om de rente laag te houden, omdat de onderliggende inflatie blijft naar verwachting klein zal blijven. De geplande herstelmaatregelen van de overheid kunnen best integraal worden uitgevoerd, vindt het IMF.