Bourgeois vernietigt gemeenteraadsbeslissingen Linkebeek
Foto: sbr
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft de gemeenteraadsbeslissingen vernietigd die faciliteitengemeente Linkebeek op 28 september nam. Dat de raadszitting achter gesloten deuren plaatsvond, is volgens Bourgeois strijdig met het gemeentedecreet. Waarnemend burgemeester Damien Thiéry, die de raadszitting voorzat, sprak bovendien in het Frans wat niet kan volgens de taalwetgeving.

Nog voor de raad van start ging besliste Thiéry om deze om veiligheidsredenen volledig in gesloten zitting te laten verlopen, meer bepaald omwille van de aanwezigheid van een 25-tal leden van het Taalaktiekomitee (TAK) die het feit kwamen 'vieren' dat Thiery duizend dagen na de verkiezingen nog steeds niet benoemd was.

Volgens Geert Bourgeois had op dat ogenblik echter nog geen ernstig incident plaatsgevonden dat de veiligheid in het gedrang bracht. De Vlaamse oppositieraadsleden verlieten hierop uit protest de gemeenteraad. Thiéry sprak vervolgens Frans toen hij de raadsleden om een goedkeuring vroeg over een zitting met gesloten deuren.

Bourgeois bevestigt hiermee een eerdere beslissing van Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. Linkebeek had in de daaropvolgende gemeenteraad van 30 november beslist om alle gemeenteraadsbesluiten te handhaven met uitzondering van de punten met betrekking tot de begroting. Het gemeentedecreet stipuleert immers uitdrukkelijk dat deze in openbare zitting moeten behandeld worden.