Ruimtestation ISS blijft zeker tot 2020 bestaan
Foto: rtr
De partners van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn het erover eens geraakt de levensduur van het complex tot 2020 te verlengen, zo meldt Vitali Lopota, het hoofd van de Russische raketbouwer Energija.

Lopota zei dat de bouw van het station voortduurt tot 2015 en dat de partners al zijn overeengekomen om de levensduur naar 2020 te verlengen. De betreffende documenten worden binnen één of twee maanden ondertekend.

De hoge Russische ruimtevaartfunctionaris voegde eraan toe dat de VS reeds hebben voorgesteld om het station tot 2028 uit te baten en dat nu al ongeveer 120 miljard dollar in het ISS is geïnvesteerd. Het is het 'duurste project van de planeet'.

De partners in het ISS zijn de VS, Rusland, Japan, Canada en een reeks lidstaten van het Europese Ruimtevaartbureau ESA waaronder België. De bouw van het complex begon op 20 november 1998 met de lancering van de Russische basismodule Zarya. Sinds begin november 2000 is het ISS bemand, en kreeg het bezoek van 187 mensen, onder wie de Belg Frank De Winne die er al twee keer werkte en er kortstondig boordcommandant was.

Raketbouwer Energija is de draaischijf van de Russische bemande ruimtevaart.