De geruchten over een plan om Brussel uit te breiden als onderdeel van een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde weken vele reacties los. Ook het feit dat Koninklijk opdrachtgever Jean-Luc Dehaene BHV over de federale verkiezingen zou willen tillen, zet kwaad bloed.

N-VA: 'klank- en lichtshow'

'Jean-Luc Dehaene bokst blijkbaar een grote klank- en lichtshow in elkaar die gewoon moet verhullen dat zowel de staatshervorming als de splitsing van BHV worden uitgesteld', zegt N-VA-kamerlid Ben Weyts. De geruchten over de uitbreiding van Brussel zijn volgens hem gewoon een manier om daarvan de aandacht af te leiden.

Weyts verwijst naar de beloftes van CD&V over BHV en de staatshervorming. Indien de twee dossiers gewoon over de verkiezingen worden getild, hebben de Vlaamse christendemocraten geen enkele reden meer om de in de regering te blijven. Ook Open VLD krijgt ervan langs. 'Hoe langer CD&V en Open Vld in zo'n regering blijven, hoe dichter ze staan bij een politieke zelfmoord in Vlaams-Brabant', stelt de N-VA'er.

Het verhaal over de uitbreiding van Brussel noemt Weyts 'te waanzinnig om los te lopen'. 'Ongetwijfeld moet het de aandacht afleiden van het uitstel van de staatshervorming en de splitsing van BHV. Straks wil men ons nog doen geloven dat het een grote Vlaamse overwinning is als men er in slaagt om de uitbreiding van Brussel tegen te houden. We laten ons daar best niet aan vangen. Over de uitbreiding van Brussel of welk gebied dan ook, daar spreek je in een democratie toch niet eens over. Corridors en gebiedsuitbreidingen, dat zijn dingen uit de laatste wereldoorlog en de Joegoeslavische oorlogen', luidt het nog.

Lijst Dedecker: 'Eieren voor hun geld'

'Het loodgieterswerk van Jean-Luc Dehaene zal weer tot een reeks halve oplossingen en halve maatregelen leiden, waarin de Vlamingen andermaal stelselmatig met beloften worden gepaaid, en de Franstaligen eieren voor hun geld krijgen', zegt Lijst Dedecker-voorzitter Jean-Marie Dedecker.

Volgens La Libre Belgique zou Dehaene BHV over de federale verkiezingen willen tillen. Ook zou hij werken aan een lijst met grondwetsartikelen die met het oog op een volgende staatshervorming voor herziening vatbaar moeten worden verklaard. 'Dit staat mijlenver van de beloften waarmee zijn partijgenoot Leterme de verkiezingen van 2007 heeft gewonnen', luidt het. 'De kieskring wordt voor deze verkiezingen dus niet gesplitst, zoals het FDF en de MR dat willen.'

De partij ziet erin 'het voorspelde scenario dat CD&V en Open VLD er alles aan doen om de federale regering, waarin ze als Vlamingen zelfs in de minderheid zitten, op de been te houden'. Daardoor kunnen de Franstaligen volgens de partij alle federale maatregelen naar hun hand zetten. Dit alles leidt volgens hem tot een impasse die de toekomst van Vlaanderen in het gedrang brengt.

Vlaams Belang: 'Lekken bewijzen de zware toegevingen'

Het Vlaams Belang ziet in de lekken over BHV het bewijs dat de CD&V bereid is zware toegevingen te doen in ruil voor de splitsing van de kieskring. 'Dit is onbegrijpelijk en onthutsend omdat het ingaat tegen alle dure eden die CD&V in het verleden gezworen heeft en tegen alle engagementen in de opeenvolgende Vlaamse regeerakkoorden', stellen kamerlid Bart Laeremans en senator Joris Van Hauthem.

Voor de splitsing van BHV mag geen enkele prijs worden betaald, luidt het. Het Vlaams Belang roept alle CD&V-parlementsleden op om in opstand te komen tegen de plannen van Dehaene. 'Dehaene zelf zou 300 meter onder de grond moeten kruipen van schaamte.'

VZWRand: 'Als de dood voor een onderhandelde oplossing'

'We zijn als de dood voor een onderhandelde oplossing voor de splitsing van de kieskring BHV'. Dat zegt Luc Deconinck, voorzitter van de VZW De Rand. DeVZW De Rand neemt met de financiële steun van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant allerhande initiatieven om het Vlaams karakter van de rand rond Brussel te ondersteunen.

Deconinck stelde niet helemaal gerust te zijn in hetgeen de gesprekken van koninklijk opdrachtgever Jean-Luc Dehaene zullen opleveren. 'We weten wat ten tijde van Egmont en tijdens de paarse regering op tafel lag. Onze vrees is vooral dat de kosten weer eens in de zes faciliteitengemeenten zouden kunnen vallen. Wij houden de Vlaamse partijen aan hun schriftelijk engagement om geen prijs te betalen', aldus Deconinck.