Europese bonden willen niet weten van sluiting
Foto: rr
Opel-topman Nick Reilly hoopt dat de vakbonden begrijpen dat een sluiting van Opel Antwerpen noodzakelijk is. In een reactie zeggen de bonden echter dat de beslissing moet worden teruggedraaid.

Na afloop van het Europees vakbondsoverleg zei Peter Scherrer van de Europese metaalvakbond dat er 'geen toegevingen of opofferingen volgen in andere fabrieken als deze beslissing niet wordt herroepen'. Stakingen behoren tot de mogelijkheden, maar zijn vooralsnog niet gepland. 'Dat is het laatste middel.'

De vakbonden willen met het management onderhandelen, maar herbevestigen hun onderlinge solidariteit en voeren tegelijk de druk op. Antwerps vakbondsman Rudi Kennes (ABVV) zei dat het voor de werknemers van de Antwerpse Opel-fabriek zeer belangrijk is om te weten dat de solidariteit tussen de Opel/Vauxhall-fabrieken behouden blijft. "En dat ze concreet wordt", voegde hij eraan toe. "Wij zijn aan het werk, omdat we bereid zijn met onze Europese collega's het gevecht met GM aan te gaan op de meest verstandige manier."

Vakbondsman en voorzitter van de Europese ondernemingsraad Klaus Franz benadrukte de solidariteit tussen de bonden en werknemers "van noord tot zuid". Hij voegde er nog aan toe dat de vakbonden GM "niet vertrouwen". Maar, benadrukte hij, de werknemers "laten zich niet provoceren want wij hebben het recht en de economische argumenten aan onze kant".

'Capaciteit moet onlaag'

Eerder op de dag verdedigde Reilly nog de sluiting.Met het oog op de verwachte zwakke markten in West-Europa de komende twee tot drie jaar moet de capaciteit omlaag gehaald worden. "Zelfs wanneer de markt aantrekt, wij ons aandeel uitbouwen en ook in andere markten groeien, hebben we nog ruimte genoeg in de productie", aldus Reilly.

Behalve Antwerpen zullen geen Opel-fabrieken gesloten worden. Wel moeten overal in Europa de kosten omlaag, om Opel ook in een zwakke marktomgeving winstgevend te kunnen maken. Dat streeft Reilly voor 2011 na.

Tegen dan zou het personeelsbestand van 48.000 met zowat 8.000 afgebouwd worden. "We willen de onderneming verkleinen tot de juiste grootte van de markt die we in 2012 verwachten", aldus de topman.