De aanhoudende koudegolf in Polen heeft maandag opnieuw het leven gekost aan tien mensen. Gisteren kwamen elf mensen om. Ook Roemenië en Bulgarije kreunen onder het winterweer.

In Polen vielen de meeste slachtoffers in het zuiden en het oosten van het land. Daar was de temperatuur maandagnacht gedaald tot min 27 graden. De autoriteiten lanceerden opnieuw een oproep naar de bevolking om daklozen en alleenstaande mensen te helpen en in geval van nood de politie te verwittigen. Volgens het crisiscentrum zijn sinds de eerste winterprik in november in totaal 202 mensen in Polen aan onderkoeling gestorven.

Roemenië zijn de afgelopen 24 uur acht mensen doodgevroren. Daarmee steeg het aantal slachtoffers van de koudegolf binnen de week tot 31. Door de vriestemperaturen tot 35 graden onder nul werden ook hier vooral daklozen getroffen. De hulpdiensten speuren doelgericht de straten af om hen naar openbare instellingen te brengen.

Ook in Bulgarije blijft de koudegolf aanhouden met temperaturen tot min 25,5 graden. Het koudst was het maandagnacht in Dobritsj in het noordoosten van het Balkanland, zeggen de Bulgaarse media. Wegens de vele aangezette verwarmingstoestellen viel in verschillende regio's, meer bepaald rond Burgas aan de Zwarte Zee, de stroom telkens uit. Tientallen scholen hielden de deuren gesloten omdat ze niet verwarmd konden worden. Een vluchteling uit Irak kon door de politie van een zekere bevriezingsdood gered worden. Hij was met een bootje vanuit Turkije naar Bulgarije gekomen, maar viel in het ijskoude water van de grensrivier Mariza.