Koning Albert II spreekt steun uit voor werknemers Opel en Haïti
Foto: belga
Koning Albert II heeft in zijn toespraak tot de overheden van het land zijn steun betuigd aan de werknemers van Opel Antwerpen en de hulpverleners voor Haïti bedankt. De vorst lanceerde ook een oproep om inspanningen te leveren om het typische karakter van de Belgen te behouden.

De koning begon zijn toespraak met een verwijzing naar de zware aardbeving in Haïti. Hij sprak zijn steun uit voor de Haïtianen en bedankte de landgenoten van gouvernementele en niet-gouvernemetele organisaties voor de snelle hulp die ze boden.

 

Steun was er ook voor de werknemers van Opel Antwerpen en de toeleveranciers. Koning Albert II zei te hopen dat er een evenwichtige oplossing uit de bus komt.

Daarnaast had hij het vooral over 'de eigenschappen die aan de Belgen worden toegekend' en hoe die kunnen worden bestendigd. Hij had het onder meer over onze 'toegankelijkheid voor andere culturen, de creativiteit om compromissen te vinden, ons pragmatisme, een zekere bescheidenheid en vermogen onszelf niet al te serieus te nemen'. Al die eigenschappen hebben te maken met het multicultureel karakter van België, luidde het.

Om die eigenschappen te bestendigen, pleit de koning voor het behoud en het versterken van betrekkingen in eigen land en in het buitenland. Hij verwees daarbij onder meer naar de kennis van de landstalen, de mogelijkheid voor studenten in het buitenland te gaan studeren, de samenwerking tussen scholen en universiteiten, maar ook de uitwisseling op cultureel en wetenschappelijk vlak. Ook op politiek vlak moeten de contacten tussen de gemeenschap worden versterkt.