De Zuid-Afrikaan Stan Miller, die lange tijd aan het hoofd stond van de gsm-operator Base, stapt op als directielid van de Nederlandse telecomgroep KPN, het moederbedrijf van Base. Miller lag overhoop met de bestuurders van KPN.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat het Nederlandse telecomconcern een topmanager ziet vertrekken. Miller was bij KPN verantwoordelijk voor de internationale activiteiten in mobiele telefonie. Hij neemt ontslag per 1 februari.

Over zijn plotselinge vertrek zei topman Ad Scheepbouwer dat er ‘discussie was met de raad van commissarissen (het Nederlandse equivalent van onze raad van bestuur, red.)". Over de aard van de discussie wilde Scheepbouwer niet uitweiden. "Het zou te maken kunnen hebben met mijn opvolging, maar ik heb het hem niet gevraagd. Hij was na twaalf jaar bij ons ook toe aan iets anders."

Miller stond lange tijd aan het hoofd van de Belgische gsm-operator Base en bouwde zich een reputatie als een bikkelharde manager die geen blad voor de mond nam en zijn grotere concurrenten, Proximus en Mobistar, graag tegen de schenen schopte.

Het contract van Scheepbouwer loopt halverwege 2011 af. Over zijn opvolger zei Scheepbouwer eerder dat hij een voorkeur heeft voor iemand uit het eigen huis. Nu Stan Miller vertrekt, komen alleen de bestuurders Eelco Blok en Baptiest Koopmans nog in aanmerking.

Miller krijgt bij zijn vertrek een vergoeding van 2,25 miljoen euro mee. Dit komt neer op twee jaarsalarissen en aanvullende tegemoetkomingen voor pensioen en ziektekosten. Ook worden een langetermijnbonus uit 2007 en een bonus over 2009 uitbetaald.

KPN zei het vertrek van Miller te betreuren. Het bedrijf benadrukte de goede prestaties van de activiteiten in België en Duitsland onder zijn leiding. KPN gaat Miller niet vervangen. De bestuurders Eelco Blok en Baptiest Coopmans krijgen een ander takenpakket. Zij zien door de uitbreiding van hun verantwoordelijkheden hun basissalaris met respectievelijk 13 en 9 procent stijgen.

Vorig jaar stapte financieel directeur Marcel Smits al op bij KPN. Hij is financieel topman geworden bij het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee.