Opel heeft Europees saneringsplan klaar
Foto: rr
Het Europese saneringsplan voor de Duitse autobouwer Opel is klaar. Topman Nick Reilly hoopt nu de komende 2 à 3 weken een overeenkomst te bereiken met de vakbonden. De bonden zeggen echter niet op de hoogte te zijn van het plan.

Ondanks de tegenstand van de werknemers rond de sluiting van de Opel-fabriek in Antwerpen rekent Reilly nog altijd op een inspanning van het personeel, van 265 miljoen euro per jaar  in de komende vijf jaar.

Het herstructureringplan zou momenteel ook door de betrokken Europese regeringen onderzocht worden, van wie Opel staatshulp ten belope van 2,7 miljard euro verwacht. 

Het afslankingsplan van Opel voorziet, zoals eerder al was gezegd, het verdwijnen van zowat 8.300 jobs. Daarvan sneuvelen er 2.600 bij Opel Antwerpen en een vierduizendtal in Duitsland. ‘Ik hoop het plan in de komende twee tot drie weken af te ronden’, verklaarde Reilly vanochtend tegenover journalisten.

Opel hoopt op 2,7 miljard euro Europese staatsteun, naast de 600 miljoen extra kapitaal die al is toegezegd door het Amerikaanse moederbedrijf General Motors (GM). Die steun mag van Reilly de vorm aannemen van rechtstreekse subsidies, leningen of garantiestellingen. ‘Misschien krijgen we niet de volle 2,7 miljard, maar ik verwacht wel een significant bedrag’, aldus de Opel-topman.

Zolang dat geld er niet is, kan het bedrijf volgens Reilly nog tot ‘een heel eind in het tweede kwartaal’ verder werken. GM gaf Opel onlangs nog een voorschot van 650 miljoen euro voor de uitvoering van engineeringactiviteiten die normaal gezien pas later dit jaar zouden gefactureerd worden.

Bonden niet op de hoogte

"Wij kennen het plan niet waarover Opel-topman Nick Reilly dinsdag spreekt in de media.,' stelde vakbondsman en ondernemingsraadvoorzitter Klaus Franz echter. "Maandag is er een Europese ondernemingsraad. Het management moet het plan tonen."