Een dag na de crash van een vliegtuig voor de kust van Libanon hebben de reddingsploegen dinsdag hun zoektocht naar slachtoffers voortgezet. Door het betere weer verloopt de zoektocht vlotter dan gisteren. Ondertussen is er ook meer duidelijkheid over de omstandigheden van de crash.

Zo zou de piloot kort na vertrek een 'snel en vreemd manoeuvre hebben uitgevoerd', waarna het vliegtuig van de radar verdween. De luchtverkeersleiding in Beiroet had de piloot gezegd welke route hij moest vliegen, maar moest constateren dat hij in precies de tegengestelde richting vloog. Dit heeft de Libanese minister van verkeer Ghazi Aridi dinsdag gezegd.

Reddingswerkers hebben tot nu toe 34 lichamen geborgen. Ook hebben ze een deel van de vleugel van het toestel teruggevonden. Dit wijst erop dat het vliegtuig al in de lucht is gebroken.

Zwarte doos nog altijd zoek

De Boeing 737-800 is uitgerust met een weer-radar. De piloot kan de radar hebben gebruikt om een onweersbui te ontwijken. Het toestel verongelukte tijdens noodweer. De zwarte doos met vluchtgegevens is nog niet gevonden.

Het toestel van Ethiopian Airlines had negentig mensen aan boord. Het steeg maandagochtend in Beiroet op met bestemming Addis Abeba. Kort na vertrek vloog het in brand en stortte in zee, op zo’n 3,5 kilometer uit de Libanese kust. Tot dusverre zijn geen overlevenden gevonden. Gevreesd wordt dat alle negentig inzittenden zijn omgekomen.

Geen terrorisme

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. President Michel Suleiman zei dat een terroristische aanslag als oorzaak wordt uitgesloten. Waarschijnlijk is het slechte weer de oorzaak. Op het moment dat het toestel neerstortte was het noodweer; het stormde, regende en onweerde.

'Momenteel weten we nog niet wat er juist gebeurd is', zei Murr. 'We moeten eerst de zwarte doos vinden vooraleer we dat kunnen achterhalen'.