VN wachten tot maart voor donorconferentie Haiti
Foto: afp
Haïti moet zelf de leiding nemen in de wederopbouw van het land na de verwoestende aardbeving van 12 januari. Dat hebben de landen gezegd die in Canada bijeen waren voor een speciale conferentie over Haïti. De eigenlijke donorconferentie van de VN wordt pas in maart gehouden.

Tijdens de speciale conferentie werd zowel de hulp op korte termijn als de wederopbouw van Haïti besproken.

De Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive liet weten dat de coördinatie van de hulp flink tekortschiet. 'Tot dusverre hebben we nog steeds niet iedereen kunnen voeden en van water voorzien', zei hij.

De conferentie eindigde niet in daadwerkelijke financiële toezeggingen, maar volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Lawrence Cannon is wel 'een begin van een routekaart' voor de wederopbouw van Haïti gemaakt. 'De regering van Haïti moet en zal het voortouw nemen', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. 'We kunnen in de 21e eeuw niet langer over mensen en over hun toekomst beslissen zonder te luisteren en zonder hun de mogelijkheid te bieden zoveel mogelijk betrokken te zijn en zoveel mogelijk beslissingen te nemen als zij zelf willen.'

De deelnemende landen stemden in met een gezamenlijke verklaring dat 'een aanvankelijke betrokkenheid van tien jaar essentieel is'.

'Niet opnieuw het Haïti van twee weken geleden'

De eigenlijke donorconferentie voor Haïti zal pas in maart gehouden worden, in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Een dergelijke conferentie op dit moment houden zou onverstandig zijn, zei Clinton, omdat nog niet duidelijk in kaart is gebracht wat het land nodig heeft en een duidelijke coördinatie voor de uitvoering van een internationaal herstelplan nog ontbreekt.

'Als we te vlug handelen, bouwen we een Haïti op dat twee weken geleden bestond. En dat is niet het Haïti dat we willen herbouwen', erkende ook Robert Fox, directeur van de Britse hulporganisatie Oxfam. 'Het was een land van ongelijkheid, met een slechte infrastructuur.'

Uitstroom

Bij het hertekenen van Haïti moet rekening gehouden worden met de massale uitstroom van duizenden Haïtianen uit Port-au-Prince naar het platteland. Met deze trek naar het platteland veranderen ook de behoeften van de bevolking, zei premier Bellerive daarover. 'Er moet bekeken worden' waar we banen creëren en huizen bouwen.

De Haïtiaanse regering wil dat veel daklozen de hoofdstad, die een bevolking van twee miljoen mensen had, verlaten en bij familieleden of elders onderdak zoeken. Zo'n 235 duizend mensen hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt met gratis openbaar vervoer de stad te verlaten.

Grootste uitdaging ooit

Er werd in Canada nog geen officiëel kostenplaatje opgemaakt, maar de Haïtiaanse regering schat de behoefte aan financiële hulp voor de bevolking en de wederopbouw op 3 miljard dollar (2,1 miljard euro).

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dringt er intussen wel op aan om nu al meer hulp voor de overlevenden te bieden. 'Oorspronkelijk hadden we op twee miljoen mensen gerekend die we zes maanden zouden moeten verzorgen', verklaarde het hoofd van het WFP, Josette Sheeran, in New York. 'Intussen gaan we al van minstens twaalf maanden uit.'

Volgens het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) zijn 800.000 tot één miljoen mensen dakloos. 150.000 mensen zouden omgekomen zijn, zegt de regering in Port-au-Prince.

De problemen in Haïti aanpakken is één van de grootste uitdagingen, zo niet de grootste uitdaging, voor het Wereldvoedselprogramma in veertig jaar. 'Bijgevolg roepen we alle legers ter wereld op ons hun voedselpakketten die ze enigszins kunnen missen, ter beschikking te stellen', aldus Sheeran.