Twijfels over Guantanamo-zelfmoorden
Foto: epa
Vier leden van de Military Intelligence Unit van de Verenigde Staten stellen zich serieuze vragen bij verklaringen rond de 'zelfmoorden' van drie Guantanamo-gedetineerden in 2006. Joe Hickman, een voormalige legersergeant van de gevangenis voor terreurverdachten in Cuba zou toegegeven hebben dat 'de zelfmoorden geen zelfmoorden waren'.

Drie gevangenen in Guantanamo stierven onverwacht op 9 juni 2006. De officiële versie luidde dat Salah Ahmed Al-Salami, Mani Shaman Al-Utaybi en Yasser Talal Al-Zahrani zich opgehangen hadden in hun cel. De regering van George W. Bush classificeerde hun dood achteraf als 'zelfmoorden'.

Er kwam echter een wending in het verhaal na de publicatie van het recentste nummer van het Amerikaanse tijdschrift Harper's. In een artikel geeft voormalige sergeant Hickman toe dat de drie gevangenen kort voor hun dood naar een afgelegen plaats in de basis waren gebracht. Zijn getuigenis suggereert dat de drie gevangenen daar dood gemarteld werden.

Volgens Clara Gutteridge, een experte in geheime gevangenissen voor de Londense mensenrechtengroep Reprieve, stroken de verhalen van getraumatiseerde Guantanamo-gevangenen met de vermoedens dat er naast de CIA-infrastructuur nog een andere geheime plaats zou zijn op de marinebasis. Deze plaats staat, volgens Gutteridge, bekend als de plaats waar men naartoe ging om 'gebroken' of gemarteld te worden.

Volgens Hickman stond de geheime gevangenis bij de bewakers bekend als 'Kamp nee', naar de zin 'Nee, het bestaat niet.' De avond dat de drie gevangenen stierven, zag Hickman een bestelwagen drie keer van de gevangeniscellen naar Kamp nee rijden. Na elke rit zag hij de wagen steeds terugkeren naar de medische afdeling van de gevangenis. De dag na de feiten ging de ronde dat de drie gevangenen een prop in hun keel hadden geduwd.

Het onderzoek naar de drie overlijdens kreeg in 2009 al mediabelangstelling na een rapport van de universiteit van Setton Hall, waarin de doodsoorzaak van de drie mannen sterk in vraag werd gesteld. De getuigenis van Hickman geeft kracht aan de vermoedens dat de CIA achter deze moorden zou zitten.