Een zware explosie heeft maandagnacht het hoofdkwartier van de vredestroepen van de Afrikaanse Unie in de Somalische hoofdstad Mogadishu door elkaar geschud. Een woordvoerder van de AMISOM-troepen verklaarde op Radio Shabelle dat er verschillende doden en gewonden zijn gevallen.

Volgens de eerste berichten gebeurde de ontploffing in een ziekenhuis op het terrein van de troepen. Onder de doden zijn Somalische burgers. Het is nog niet duidelijk of het om een aanslag of om een ongeluk gaat.

Enkele uren eerder waren VN-rapporteur Ahmendou Ould-Abdallah en de nieuwe AU-gezant voor Somalië, Boubacar Diara, voor gesprekken met de Somalische overgangsregering in Mogadishu samengekomen. Vorig jaar was het hoofdkwartier van de AU-vredestroepen het doelwit geweest van een zelfmoordaanslag van de islamitische al-Shabaab-militie. Bij de aanslag met vele doden werd toen ook de vicecommandant van de troepen gedood.

Somalië heeft sinds 1991 geen functionerende regering meer. De regering van de gematigde islamist Sheik Sharif Ahmed controleert zelf niet alle wijken van Mogadishu en zou zonder de meer dan 5.000 AU-soldaten uit Burundi en Oeganda niet bij machte zijn om de veiligheid op de luchthaven of in de regeringswijk te garanderen.