Opel wacht op personeelsvergadering
Foto: reuters
Voor het eerst sinds General Motors vorige week de sluiting van de fabriek heeft bekendgemaakt, is het werk hervat bij Opel Antwerpen. Deze middag wordt het personeel toegesproken door de Duitser Klaus Franz, de voorzitter van de Europese ondernemingsraad.

De vakbonden hadden de werknemers gevraagd om vandaag niet te staken. Alle wagens die nu geproduceerd worden, kunnen bij onderhandelingen dienen als onderpand, is de redenering. De ochtendploeg ging gewoon aan het werk. De bonden vroegen de werknemers wel om vrijdag naar Brussel te trekken voor de geplande betoging.

Deze namiddag zal het personeel ook het werk neerleggen om een personeelsvergadering bij te wonen. Klaus Franz, Duits vakbondsman en voorzitter van de ondernemingsraad, zal hen toespreken. Er is een aparte vergadering voor de vroege en de late ploeg. Franz spreekt die personeelsleden respectievelijk om 13 en om 14 uur.

De vakbonden van de Antwerpse fabriek zitten vanmorgensamen met hun Europese collega’s. Zij overleggen over de aanpak en de solidariteit tussen de bonden, na de aankondiging dat Opel de fabriek in de Antwerpse haven wil sluiten. Vakbondsmensen lieten eerder al optekenen dat als een oorlogsverklaring te beschouwen en stakingen niet uit te sluiten.